måndag 15 september 2008

Rock bottom!

Idag föll stockholmsbörsen rejält, till lägsta nivån för både året och tillbaka till en nivå den stod i för ett flertal år sedan....

Samtidigt föll också portföljen till årslägsta och målet att ta sig upp till 200k vid årsskiftet känns onekligen avlägset.

Det är svårt att säga när en vändning kan komma. Sedan våren har jag trott att de mest negativa scenarion ska vara inprisade i kurserna men marknaden slår till med rejäla överraskningar kontinuerligt. Kan det ha varit en överraskning att Lehman idag offentliggjorde deras ansökan om "konkursskydd"? Med alla finansiella kriser som rått och senaste veckornas snackis om bolaget i åtanke kan det väl inte ha varit en sån chock när dagens nyheter dök upp till ytan? Kommer stockholmsbörsen att rasa tillika när AIG ansöker om konkursskydd?

Medan de amerikanska bolagen risar marknaden är det framförallt de små börserna som tar stryk. Dow Jones har i år gått ned ca 15% mot stockholmsbörsens 25%, vilket kan tolkas som att marknaden tror att den finansiella oron kommer att slå än häftigare mot vårt land. Och det är nästan så att en optimist som jag börjar tro att vi har långt kvar till vändningen.

well, jag tror att följderna av denna oro blir att vi får se en djupare lågkonjunktur. Banker blir försiktigare med sina lån, företag investerar mindre och konsumenter skjuter upp konsumtionen... Och vändningen på börsen kan dröja till hösten 2009, våren 2010!

Det är i dessa stunder när de obotliga optimisterna plötsligt börjar bli pessimister som i själva verket vändningen är nära. Så håll utkik efter oss!

Inga kommentarer: